Saturday, October 25, 2008

Sup bebola tenggiri







Bahan2
- Isi ikan tenggiri 2 keping sederhana besar- tumbuk/dihancurkan + dgn sedikit garam +lada sulah-bentukkan ia bulat2.
-Sedikit udang basah
- bwan putih dan merah - ketuk/tumbuk kasar
-lada sulah/putih -sedikit sahaja
-Tauhu potong 4
- Daun bawang potong kasar2
- Suhun - sedikit

Cara Menyediakannya:
1- tumis dgn sedikit minyak -masukkan bwan putih dan merah hingga naik bau.
2- Masukkan air 5 gelas.
3- Bila air mendidih masukkan tauhu, suhun dan bebola tenggiri dan biarkan bebola sehingga timbul selepas itu masukkan udang dan lada sulah. suaikan rasa garam dan gula.
angkat.
4- taburkan daun bawang.

Enak dihirup begitu sahaja...jika malas utk makan nasi tmbahkan sayuran (kobis bunga + lobak merah) dan kurangkan penggunaan minyak. Yang istimewanya bebola ikan 'home made' tiada bahan pengawet dan MSG...okey kan..?? kejap jerr..sya masak tak sampai 20 min..

No comments: