Tuesday, March 16, 2010

Jom try this simple seafood mee basah
Ramuan:
1 paket - mi kuning 500 grm
udang - 6 ekor (large size)@ any sizes of prawns..or pieces of dory fish also acceptable.
sotong - 2 ekor besar potong bulat
fishcake - 2 kpg (boleh bgi bebola ikan jika suka)
daun sawi, bawang & daun sup - (3 pkk, 3 btg & 2 btg ,respectively) - you can put carrot, cabbage or sprout jika suka...
cili kisar - 4 sudu bsr (jika suka pdas boleh + ketukkan cili padi 5 biji)
bwg bsr -1 biji & bwg putih - 5 ulas (hiris nipis & potong kecil2 respectively)
limau kasturi - 2 biji (perah ambil air) klu tak ada limau guna asam jawa (bsr ibu jari dan bancuh sdikit air)
tomato sos - 2 sudu or buah tomato 1 biji besar di'crush' kan (ramas)
sos tiram - 1 sudu bsr
kicap manis - 4 sudu bsr.
Cara2
1.panaskan minyak - masukkan bwg besar & putih tumis hingga naik bau.
2.msukkan fishcake, sotong (ikan if any) biar smpai garing & masak
3.msukkan cili, sos tomato (tomato crush), sos tiram, prahan limau kasturi kacau seketika biar sebati.
4. masukkan sdikit garam, sdikit gula & knorr ikan bilis (suaikan rasa manis, lemak & masin) juga kicap manis.
5. masukkan mi kuning (celur dgn air panas utk hilangkan minyak abt 3 mins) dan gaul dgn rmpah dlm kuali dgn api yg sderhana hingga mi rasa kenyal.
6. masukkan sayuran dan gaul (pastikan vegis is not overcooked)
7. bila mi dh masak dan sayur dh nmpk layu tabur dan bawang & sup serta bawang goreng utk aroma .
apa2pun kurangkan penggunaan minyak ianya hanya skadar utk menumis sahaja..cubalah..ianya lazat dan sdap dimakan panas2...your fmly will love it..!

No comments: