Sunday, November 7, 2010

Sambal Udang petai Aban..









Alahaiii..lama dah tak post apa2 kt blog resipi nie..dah naik berkulat dah...la nie mama nak post resipi kegemaran aban..nnti bile aban dah besar dan duduk jauh dri mama..boleh lah aban cuba resipi ni..senang je ban, adik pon boleh cuba sama, adik dah pandai goreng telur kan??..rajin2 lah bukak blog mama yea..hahaha..later on mama will post ayam pedas tok mak pulak..dan mee udang banjir sabak bernam..tunggu eaak..ok let's start..ni makan utk 5 org jek..sorang amik 3 ekor je tauu...hehehe...

Bahan2nya

Udang sedang (sekilo RM19/20.00) 15 ekor buang kulit..
petai 10 biji belah dua (pastikan tak de ulat dlm tu..)
belacan besar ibu jari (kalau tak de blacan pon ok jer..)
cili kisar@blend 8 sudu besar
bawang putih 4 ulas
bawang merah (kecil) 5 biji
bawang besar sebiji yg size sedang jer..hiris bulat2.
asam jawa skit je besar jari kelingking (kalau tak suka tak payah)
minyak masak 7 sudu besar (cukup utk menumis-demi kesihatan kurngkan yea)
garam, gula & ikn bilis knor secukup rasa..


jom kita mulakan projek..

tumbuk bawang putih + bawang besar sampai lumat atau hancur pun ok..
masukkan belacan dan tumbuk
masukkan cili kisar dan gaulkan biar mesra..

next...

letak kuali atau periuk kecik atas dapur
masukkan minyak masak utk menumis..
masukkan cmpuran cili, bwg dan belacan yg telah ditumbuk tadi
kacau2 sampai tumisan cili agak kering...
masukkan air asam jawa (1/2 cwn) rasakan garam (1 cmca teh)& gula (2 sudu besar).
kacau2 sampai mesra dan mendidih..
masukkan udang dan petai tmbah ikan bilis knor 1/2 kiub jer..jgn byk2..
masukkan hirisan bawang besar tadi (jika suka)
kacau2 smpai udang agak masak...

ingat aban!!!..kalau nak udang lembut dan manis..jgn lama2 atas dapur..nanti udang keras tak sdap..sebab tu mama masukkan udang last skali..ada paham??...bila isi udang nmpak putih dah masak ler tuu..haaah..angkat!..boleh lah aban makan dgn nasi panas. Jgn lupa goreng ikan..kerisi, tenggiri, kembong pon ok jugak..resepi dah jadi nnti bgi tau mama eaak...selamat memasak ban..!

Tips memasak:
cari cili kering yang keriting - kurang pedasnya.
belacan cari yg warna coklat muda kalau yg pinkish skit tu dia bagi pewarna..
Udang jgn msk lama2 atas kuali panas, hilang rasa manis dan lembutnya..
petai jgn masak lelama atas kuali nnti tak rangup..
seeloknya udang dan petai masukkan last skali dan masukkan sama2 dgn udang..ingat tuh..!

ala ban org jepon mkn udang mentah2 jek..jadi tak de sbb aban msk udang lelama atas dapur tuu..

No comments: