Saturday, October 25, 2008

Mi Udang Kak CT..










Bahan kuah:

-Sedikit sos cili
-Sedikit cili (kering) kisar
-Garam dan gula secukup rasa
-Sedikit tepung jagung utk memekatkan kuah
-Udang segar 2 ekor
-stok udang (jika ada)/kiub ayam.

Cara-cara menyediakan:
1.Tumis bawang putih + merah (dikisar) hingga harum bau
2.Masukkan air dan bahan utk kuah diatas
3.Masukkan udang dan bila mendidih baru masukkan mi dan sayur.
4. Hidang mi dgn telur rebus, hirisan tauhu, hirisan cili, daun bawang, limau kasturi dan tabur bawang goreng.
Siap utk dihidang...selamat mencuba..kalau nak sedap lagi lebihkan udang dan pastikan air rebusan udang disediakan (kisar kepala udang yg telah direbus tadi dan masukkan dlm air rebusan).

No comments: