Saturday, October 25, 2008

Sambal goreng ala Tok Mak





Bahan2
- Tauhu 2 keping dihiris kiub - goreng
- Udang basah/halus buang kulit - goreng separuh masak.
-Paru (direbus) hiris kecil2 - goreng

Bahan utk ditumis:
-sedikit lengkuas hiris nipis dan kecil2
-sedikit halia hiris nipis dan kecil2
-bawang putih (3 biji) dan merah (4 biji) tumbuk halus
-sedikit belacan
-lada besar 1 biji
-santan (1/2 cawan)
-cili giling (3 sudu besar)
- sedikit kerisik (jika suka)

Cara menyediakan:
1. Masukkan sedikit minyak tumis bawang putih dan merah hingga naik bau.
2.Masukkan hirisan halia, lengkuas, cili giling, belacan dan kacau hingga sebati dan naik minyak.
3. Masukkan tauhu, udang dan paru yg telah di goreng tadi - kacau sekejap.
4. Masukkan garam, gula secukup rasa. Masukkan santan dan sedikit kerisik - kacau.
5. Masukkan hirisan lada besar dan pastikan sambal goreng kering dan angkat (bagi mengelakkan cepat basi).
**Kalau nak pedas lebihkan cili giling dan tambahkan sedikit air asam jawa juga gula.


Sambal goreng biasanya enak dimakan dgn nasi panas begitu sahaja pun dah sedap..

No comments: