Saturday, October 25, 2008

Sup Jepun Papa





Bahan2
- Daging/udang/ayam - dicincang (kecuali udang tidak perlu).
-Sayuran kobis, sawi, tauhu.
-bawang putih ketuk & merah hiris.
-sedikit kicap manis
-daun bawang dan sup.

Cara menyediakan:
1. Tumis dgn sedikit minyak- masukkan bwng putih dan merah hingga naik bau.
2. masukkan daging/ayam/ dan tauhu hingga masak. Udang biasanya dimasukkan setelah air mendidih bersama sayuran utk mengekalkan manis rasa udang.
3. masukkan kicap manis, garam dan gula (jika perlu) kiub ayam/udang/daging.
4. Jika sup telah mendidih masukkan sayuran kacau seketika dan tutup api - taburkan daun bwang dan sup.
Masak utk mereka yg sibuk ttpi perlukan makanan yg berkhasiat..pastikan sayur tidak terlalu masak..

Sesuai dimakan dgn cili padi potong, ikan goreng kesukaan anda/ayam goreng sahaja dan nasi panas...mmm..

No comments: